КНСБ оценява внесения Бюджет 2024 като напрегнат, особено в приходната част. Рядко

...
</TD
>КНСБ оценява внесения Бюджет 2024 като напрегнат, особено в приходната част. Рядко
Коментари Харесай

Синдикатите определиха Бюджет 2024 като напрегнат и неизпълним, поискаха още пари за вдигане на заплатите

КНСБ прави оценка внесения Бюджет 2024 като " под напрежение ", изключително в приходната част. Рядко финансовите министри са внасяли сходни приходи в бюджета, разкритикува президентът на синдикалната организация  на конференция.

От КНСБ са на мнение, че 3% недостиг в бюджета са защитими. В разходната част 4.8 милиарда лева повече в бюджета извършват уговорките на държавното управление за настрана обществено уязвими категории. Като цяло в разходната част на бюджета КНСБ не виждат някакви съществени разтърсвания. Димитров е черноглед, че финансовата стратегия през актуалната година ще бъде изпълнена.

За КНСБ разходът за заплати е проблематичният разход. Ръстът за заплати не е 2 милиарда лева, а растежът, който се чака и е заложен в реда за възнагражденията, нараства с 1 милиарда и 400 млн. лева Увеличението на заплатите за учителите не е такова, каквото би трябвало да бъде, посочи президентът на КНСБ.

Позитивното в Бюджет 2024 съгласно КНСБ е извеждането на вътрешното търсене като образуване на икономическия напредък, намаляването на безработицата, повишаването на минималната работна заплата, обезпечените средства за намаляването на диспропорциите във възнагражденията, спомагателните средства в бюджета за бранш " Култура ", нарастването на оптималния застрахователен приход, растежът на пенсиите и спомагателните 15 млн. лева за дейна политика на пазара на труда.

Притесненията на КНСБ в бюджета: липсващи средства за нарастване на заплатите във висшето обучение, липсват 185 млн. лева за нарастване на заплатите в психодиспансерите, центровете за кръводаряване, РЗИ-тата, центровете за незабавна здравна помощ, няма средства за работещите в учебното и детско опазване на здравето, няма заделени пари в бюджета за организациите, свързани със земеделието, в бранш " Транспорт " липсват средствата (около 30 млн. лева.), които синдикалната организация желае да види, под въпрос са нарастването на заплатите в БДЖ и Национална компания " Железопътна инфраструктура ", (НКЖИ), няма пари за енергетиката и ЕРП-тата.

е уверен, че Брутният вътрешен продукт още веднъж ще бъде ревизиран нагоре. Оценките на синдикалната организация са, че най-вероятно ще се видят най-малко още 2 милиарда лева към Брутният вътрешен продукт. За КНСБ бюджетът не наподобява неосъществим във връзка с събираемостта на неговите доходи.

Димитров уточни, че даже да се изпълнят 260 милиарда лева Брутният вътрешен продукт за 2024 година, това ще значи повишаване от 12 милиарда лева за Брутният вътрешен продукт, които за синдикалната организация са нещо, което ще се случи с помощта на инфлацията. За КНСБ малко над 6 милиарда лева нарастване на данъчните доходи при равни или други условия и при увеличение на приходите е в границите на предстоящото.

КНСБ са обезпокоени от приходите като цяло и от заложените съвсем двойни доходи в европейските средства. Въпросът е дали ще успеем и да получим европейските средства от европейските стратегии и средства - Плана за възобновяване и резистентност и териториалните проекти, разяснява, представен от News.bg.

В умозаключение президентът на КНСБ уточни, че Бюджет 2023 ще бъде изпълнен по този начин, както е заложен и още веднъж ще се стигне до по-малък недостиг от планувания.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР